ABOUT ME
Ik ben Carla Kamphuis, architect en inmiddels ook auteur van creatieve boeken. Mijn eerste boek "Kleur! Brushlettering voor iedereen" is in september 2017 uitgegeven door Kosmos Uitgevers en inmiddels ben ik bezig met mijn vijfde creatieve boek. Mijn boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel, de hobbywinkel, bol.com, bruna.nl etcetera. Ook zijn mijn eerste twee boeken vertaald en in Duitsland uitgegeven door Frech Verlag.

Naast het ontwerpen van gebouwen gebruik ik mijn creativiteit ook voor mijn grote passie brushlettering. Ik geef af en toe workshops en werk samen met bedrijven als Edding, Papicolor, CraftEmotions, Bruna. Mijn boeken, favoriete (brush) pennen en papier zijn te koop in mijn shop.

Ik publiceer mijn werk bijna dagelijks op Instagram.
Wellicht is mijn 'letterart' een inspiratie voor jou!

In het huidige digitale tijdperk is het weer helemaal hip om met de hand te schrijven en te tekenen (handlettering).

Letters, verschillende soorten pennen, penselen en papier hebben altijd al mijn interesse gehad. In de herfst van 2016 heb ik mijn eerste brushpen gekocht. In eerste instantie de verkeerde pen naar mijn mening, maar alsnog geschikt om schaduw aan te brengen bij het ontwerpen (ik ben namelijk opgeleid en werkzaam als architect). Best nieuwsgierig geworden en op internet gezocht naar ‘brushpen’. Wow!! Er ging een wereld voor mij open! Sindsdien ben ik bijna dagelijks bezig met letteren en tekenen. Mijn werk is een combinatie van allerlei soorten letterkunst.
Hieronder een kleine uitleg.

WAT IS BRUSHLETTERING
Brushlettering is het schoonschrijven met een brushpen of penseel. Je schrijft met een pen waarvan de punt eruit ziet als een brush (penseel), hiermee krijg je het mooie effect van de dikke en dunne lijnen. Brush letteren is eigenlijk een hommage aan de (moderne) kalligrafie.
WAT IS HANDLETTERING
Handlettering is de kunst om met getekende letters en woorden unieke handschrift creaties te maken. Elke vorm van handlettering is handgemaakt en dus uniek. Daarom verschilt het in de basis van de typografie en van de kalligrafie. Handlettering kan ook heel goed op krijtbord. Daarvoor gebruik je speciale krijtstiften.
WAT IS TYPOGRAFIE
Typografie is de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van tekst. Hieronder vallen onder andere de keuze van lettertypen (in het engels fonts genoemd), regelafstand en witruimte.
WAT IS KALLIGRAFIE
Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven, meestal met een speciale kalligrafeerpen of penseel. Er zijn verschillende stijlen van kalligrafie, zoals copperplate. Elke lettertype of stijl heeft eigen regels. Handlettering is ook geen kalligrafie. Alhoewel het wel overlap heeft en het zich mooi laat combineren. Bij kalligrafie staat de  esthetica  van de letters en woorden op de eerste plaats, niet zozeer de leesbaarheid.
WAT IS MODERNE KALLIGRAFIE
Moderne kalligrafie is het schoonschrijven met een (oblique) kroontjespen met een losse nib. Het is een moderne variant van de kalligrafie stijl ‘copperplate’. Bij copperplate varieer je in de druk die je uitoefent op de punt van de nib. Dikke lijnen bij de neerwaarste schrijf- beweging en dunne haarlijnen bij de opwaartse beweging. Copperplate heeft specifieke regels en lettervormen. Bij de moderne kalligrafie wordt dit losgelaten en ontstaat er een meer eigen handschrift. De techniek en het basisalfabet voor moderne kalligrafie en brushlettering vertonen veel overeenkomsten.
CREATIEF · MINDFUL · PLEZIER
Het letteren, in welke vorm dan ook, vereist enige oefening. Ik oefen bijna dagelijks en probeer van alles uit. Het gaat echt niet altijd om het resultaat. Het creatief bezig zijn geeft ontspanning en veel plezier. Het schrijven is erg mindful.